Hjem » Kunde » Hvordan beregnes nettleie? » Smartere strømforbruk

Smartere strømforbruk

Det finnes en rekke tiltak man kan gjøre helt uten kostnad. Det finnes også noen mindre investeringer som kan være lurt for å gjøre for å spare inn på nettleien.

Penger å spare!

For å kunne endre på forbruket og unngå å bruke mye strøm samtidig er det viktig å kunne forstå hva som bruker mest strøm.

Stort sett bruker vi mest strøm på oppvarming nesten 50 – 60 % av det totale strømforbruket, varmtvann 20 %, elektriske apparater (i stor grad hvitevarer), 15 % og belysning ca 10 %. Dersom du lader du elbil hjemme, kan den også trekke mye strøm og utgjøre mellom 8-10 % av forbruket ditt..

Enkle tiltak:

For å redusere den nye nettleien din, handler det kanskje om å endre litt på forbruksrutinene dine. Dersom du har mulighet til å fordele forbruket ditt utover dagen, vil typiske tiltak være å vente med for eksempel klesvasken til etter middagen er ferdig laget. Og når du lager middag, er det nødvendig at alle 4 kokeplatene er slått på for fullt? En platetopp bruker gjerne over 7 kW i slike tilfeller.

Med innføring av den nye nettleiemodellen vil det være redusert pris på energileddet mellom klokken 22:00 og 06:00.

Her er noen tips!

  • Kanskje du kan dusje før du legger deg på kvelden istedenfor om morgenen? Reduser varmen på varmtvannet, og ikke la vannet renne unødvendig mye og lenge. Dersom du kan montere sparedusj, vil en ny sparedusj bruke 6-10 liter per minutt, kontra en eldre dusj som kanskje bruker opp til 24 liter per minutt.
  • Kan du sette på oppvaskmaskin og vaskemaskin senere på kvelden, istedenfor rett etter middag? Og bruk ikke tørketrommel før klesvasken er ferdig. Det er billigere å vaske med oppvaskmaskin enn å vaske for hånd. Husk fyll opp både vaskemaskin og oppvaskmaskin før du starter disse.
  • Har du installert hjemmelader for elbilen, kan du lade trygt i de rimeligste timene på natten.
  • Har du mulighet til å fyre med ved i rentbrennende ovn, start med en gang du kommer hjem.
  • Hold innetemperaturen på 19-22 grader. For hver grad du senker innetemperaturen sparer du ca 5 % av den energien som går til oppvarming, samtidig som du får et bedre inneklima.
  • Trekk ut støpslet på elektriske apparater når de ikke er i bruk.
  • Husk å lufte kort og effektivt.

Selvhjelp til smartere strømforbruk

Andre tiltak:

Flere og flere velger å utføre andre tiltak for å redusere kostnader til både strøm og nettleie. Det kan være seg å investere i «Smarte hjem»-løsninger, hvor du kan styre og lage tidsplaner for å kunne bruke strøm og nett når det er billigst. Det finnes stadig flere leverandører som tilbyr slike løsninger, her vil du kunne finne mer info om dette; https://www.nek.no/info-ams-han-brukere/

Å installere slikt utstyr, kan utgjøre en betydelig kostnad, men på sikt vil dette kunne spare forbrukeren for utgifter. Vår anbefaling er å søke litt på nett, for å se om du kan finne produkter og løsninger som kan passe for deg og ditt hjem.

www.enova.no kan du også få flere gode tips om ulike energitiltak som kan utføres, der kan du også søke om støtte til dette.

Home Area Network – HAN-port

Dersom du ønsker en mer detaljert oversikt over strømforbruket ditt, eller du ønsker å kunne styre strømforbruket ditt kan det være en idé å åpne HAN-porten på strømmåleren som er installert hjemme hos deg. Les mer om åpning av HAN-porten her.

 

Tenk sikkerhet!

Selv om den nye nettleiemodellen anbefaler å spre strømforbruket, fraråder vi å bruke oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel om natten. Det har med brannsikkerhet å gjøre, og det vil uansett gi en veldig liten besparelse.

Husk VENT med klesvasken til etter middagen og lad elbilen TRYGT om natta.