Hjem » Tilknytning til nett » Nettilknytning av større anlegg

Nettilknytning av større anlegg

Planlegger dere å utvikle eller utvide større industri- eller næringsbygg, industriområder, bolig- eller hyttefelt, vær ute i god tid med å kontakte oss. Skal dere tilknytte mindre anlegg som ladeanlegg for borettslag, mindre boligområder med samlet effektbehov på under 200 kW så ønsker vi å bli kontaktet via en installatør som sender melding om installatørarbeid, se Nettilknytning av mindre anlegg – Norgesnett

For å kunne sende oss en forespørsel om nettilknytning via skjemaet under må relevant informasjon foreligge, blant annet må effektbehov og lokasjon være rimelig avklart:

Gå til skjema «Forespørsel for tilknytning av større anlegg»

NB! Vi har fått ny portal.
Alle må registrere ny konto ved første pålogging.
Dette gjelder selv om du har benyttet vår kundeportal tidligere.
Benytt den epostadressen du tidligere hadde registret hos oss for å få tilgang til dine eksisterende saker.

Når dere har sendt inn forespørselen, vil prosessen beskrevet i flytskjema under starte når riktig dokumentasjon foreligger. Dere kan forvente første tilbakemelding etter ca. 4 uker, ved krevende analyser eller ferietider kan det ta lengre tid.

 

Har dere behov for noen avklaringer/veiledning, eller om dere ønsker å informere om et kommende prosjekt som er i tidligfase, start med å sende oss en henvendelse.

Mer informasjon om tilknytning finner du i informasjonsboksene under

Dette trenger dere for å sende en forespørsel

Når dere sender inn en forespørsel om nettilknytning så vil Norgesnett basert på innsendt informasjon undersøke om det er kapasitet i nettet for å kunne tillate tilknytningen.

For effektiv saksbehandling ønsker vi at følgende opplysninger skal være på plass før dere sender en forespørsel:

– Anleggsadresse (veiadresse eller gård- og bruksnummer)

– Dato for ønsket strømtilknytning

– En god beskrivelse av tiltaket

– Energi- og effektbudsjett* med planlagt totalt strømuttak, totalt effektbehov og samtidighetsfaktor

– Navn på utbygger, byggherre og grunneier.

– Situasjonskart/-plan med forslag til plassering av nettstasjon/traforom/inntakspunkter(er)

*Utarbeidet av en person, med relevant kompetanse på denne type beregninger, engasjert av kunden.

Vurdering om tilknytningen er driftsmessig forsvarlig

Før en tilknytning tillates, er Norgesnett pliktig til å gjøre en vurdering av om tilknytningen er driftsmessig forsvarlig. Med driftsmessig forsvarlig menes at tilknytningen ikke går ut over leveringskvaliteten til eksisterende kunder. Det betyr at spenningsgrenser gitt av forskrift om leveringskvalitet, må opprettholdes i underliggende og tilgrensende nett. I tillegg skal ikke overføringsgrenser (strømgrenser) for komponenter i tilgrensende og overliggende nett overskrides.

Ved tilknytninger over 1 MW

Ved tilknytninger over 1 MW vil Norgesnett sende en forespørsel til overliggende netteier, som må gjøre egne vurderinger på om tilknytningen er driftsmessig forsvarlig i overliggende nett. I deler av nettet kan det være begrensninger i overliggende nett for større uttak i høyspentnettet.

Svar på forespørselen

Dere vil få svar på om det er ledig kapasitet i eksisterende strømnett eller om det er behov for å forsterke strømnettet. Dere får tilsendt et uforpliktende grovestimat på mulige tiltak, som skal kunne gi dere en pekepinn på mulige kostnader for at dere kan ta en investeringsbeslutning. Hvis dere ønsker å gå videre med prosjektet må det signeres en avtale innen en gitt frist for videre utredning/prosjektering.

Reservasjon og tildeling av kapasitet

Tidligere har tidspunktet for første formelle henvendelse fra kunde vært avgjørende for «køordning». En slik ordning innebærer at kunder kan reservere kapasitet tidlig i prosjektfase, selv om det er usikkert om prosjektet blir realisert. Dette gir en risiko for at umodne og usikre prosjekter kan blokkere tilknytning til strømnettet for kunder med modne prosjekter. Dette vil kunne gi svært negative konsekvenser for samfunnet.

Kunder som ønsker tilknytning og reservere effekt, må altså ha modne og realistiske prosjekter. Kravene under stilles per i dag, men det blir vurdert om det er behov for justeringer av disse:

– Kunde må ha fått vite at tilknytningen er driftsmessig forsvarlig eller ha gjennomført en utredning og fått estimat på utbygging

– Valgt eiendom er regulert til formålet

– Kunden må ha en fremdriftsplan for tilknytning og opptrapping av effekt som er realistisk

Kostnader for kunden

Vi som nettselskap vil alltid beregne hvordan deres uttak av mer strøm påvirker nettet som helhet.

Eventuelle kostnader vedrørende arbeider som følge av nytilknyting eller økt uttak, vil bli sendt til dere i forkant som en informasjon om anleggsbidrag. Så fremt dere er enige, aksepterer og betaler anleggsbidraget kan arbeidet begynne.

Anleggsbidraget er et investeringstilskudd som tar utgangspunkt i faktisk påløpte kostnader (anleggskostnad); det vil si kostnader for materiell, utstyr, arbeid, prosjektering og lignende. Norgesnetts anleggsbidragsordning følger NVEs Forskrift om økonomisk og teknisk rapportering, inntektsramme for nettvirksomheten og tariffer, jamfør §17-5 i forskrift om økonomisk og teknisk rapportering m.v av 11. mars 1999 nr 302, og forskrifter gitt av myndighetene (Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE).

Restkapasitet i nettet

Vi gjør oppmerksom på at Norgesnett ikke gir ut informasjon om eventuell restkapasitet i strømnettet, men kun svarer på konkrete forespørsler om tilknytning.