Røykvarslerdagen var 1. desember, har du sjekket røykvarsleren?

Hver eneste uke begynner en bolig å brenne midt på natten i fylkene hvor Norgesnett er et av nettselskapene som leverer strøm til de tusen hjem. Nå står brannhøytiden for døren igjen.

 

Det lokale Eltilsyn (DLE) i Norgesnett ønsker med dette å sette fokuset på viktigheten med batteribytte og testing av boligens røykvarslere. Brannvesenet i Østfold rykket i fjor ut til 41 boligbranner, brannvesenet i Akershus til 58 boligbranner, og brannvesenet i Hordaland til 69 boligbranner, alle mellom kl 23 og 07. Det blir et gjennomsnitt på mellom fire og seks nattbranner hver eneste måned hele året igjennom.

DLE ønsker derfor å oppfordre til at alle sjekker røykvarsleren ved inngangen til årets mest brannfarlige måneder. Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med.

 

Bytt batteri i røykvarsleren og gjør en test

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Test at alarmen kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

 

Desember og januar mest brannfarlig

Desember og januar er årets mest hektiske måneder for brannvesenet i Norge.

En større belastning på det elektriske anlegget som følge av øket behov for oppvarming og matlaging fører til en høyere sannsynlighet for brann i det elektriske anlegget.

Informasjon om forebygging av brann og berøringsfare finner dere på elsikkerhetsportalen.
https://www.elsikkerhetsportalen.no/norgesnett/

 

Fakta:

Totalt har brannvesenet rykket ut 907 ganger til boligbranner mellom kl 23 og kl 07 i løpet av 2018.

 

Antall boligbranner på natten per fylke:

Fylke Antall
Oslo 207
Trøndelag 75
Hordaland 69
Akershus 58
Rogaland 58
Vestfold 50
Vest-Agder 45
Nordland 43
Østfold 41
Oppland 38
Buskerud 36
Møre og Romsdal 35
Aust-Agder 34
Telemark 32
Finnmark 28
Hedmark 26
Troms 20
Sogn og Fjordane 12
Totalt 907