Bruk strømmen trygt

Det er spesielle tider for oss alle akkurat nå, også for det elektriske anlegget ditt. Det er jo ikke vant til at hele familien er hjemme hele dagen! Lær hvordan du kan ivareta elsikkerheten i hjemmet ditt, og få tips til aktiviteter for hele familien din.

Nå er de fleste av våre elektriske produkter i bruk store deler av dagen. Det kan utgjøre en brannrisiko.

Ekstra mye skjermtid
Mens barna skal ha skole, skal foreldrene jobbe og barnehagebarna må underholdes. Dette er utfordrende fordi den ekstra med skjermtiden i disse dager, igjen krever ekstra ladetid. Lad aldri mens dere sover! En sjelden gang kan det gå varmgang i lader eller produkt, og det kan føre til branntilløp. Det er likevel selve litiumsbatteriet vi i Det Lokale El-tilsynet er mest bekymret for. Batteriene er følsomme for slag, temperaturer og overbelastning. De har høyt energiinnhold og kan avgi brannfarlige gasser og ta fyr om de kortsluttes. Kontroller derfor batterier jevnlig etter synlige skader, og lad kun mens dere er våkne og til stede!

Mer klesvask, oppvask og matlaging
Ekstra mye hjemmetid betyr også mer husarbeid. En god huskeregel som alltid bør gjelde, er at elektriske apparater får hvile når du sover. Selv om det er deilig at oppvasken er ferdig om morgenen og det er lettvint å sette på en klesvask når du går til sengs, gjør du det alltid med en risiko for brann. Det er ikke slik at det er større fare for brann om natta, men konsekvensene av at det begynner å brenne mens familien din sover, er så mye verre.

Aktiviteter for hele familien
Mellom skjermtid, klesvask, hjemmeskole og jobb, må vi også aktivisere både barna og oss selv.
Nå er det fin mulighet til å aktivisere hele familien og samtidig sikre hjemmet mot brann.
Vi anbefaler at hele familien tar en egenkontroll i hjemmet.
Lenke til hjemmekontroll: https://bit.ly/3bDn2FY
Sjekk sikringsskapet, jordfeilbryteren, stikkontakter og elektriske produkter. Undersøk om dere har noen farlige produkter i hjemmet deres.. Oversikten finner du på vår elsikkerhetsportal https://www.elsikkerhetsportalen.no/norgesnett/

Brannøvelse
Hvis uhellet skulle være ute, vet alle i hjemmet hva dere skal gjøre? Vi anbefaler alle å gjennomføre en brannøvelse minimum to ganger årlig. Tenk scenariet at det begynner å brenne om natta. Hva gjør du for å vekke alle og vet alle hvordan de skal komme seg trygt ut? Øv på det. Det vil det være betryggende for både foreldre og barn å vite hva de skal gjøre og at de allerede har gjort det.

 

Med vennlig hilsen

Det Lokale El-tilsyn i Norgesnett