Image
Aktuelt

Norgesnett og Siemens inngår en historisk viktig avtale


Publisert: 23/01/2024

Norgesnett AS og Siemens AS har inngått avtale som sikrer Norgesnett tilgang på nettstasjoner og høyspent koblingsanlegg.

Norgesnett AS og Siemens AS har inngått avtale som sikrer Norgesnett tilgang på nettstasjoner og høyspent koblingsanlegg.

«Rammeavtalen med Siemens sikrer oss forutsigbar tilgang på kritisk viktig materiell og utstyr som også gir oss et løft på miljø og bærekraft», sier Vidar Kristoffersen, administrerende direktør i Norgesnett.

Rammeavtalen med Siemens sikrer levering av SF6 gass frie koblingsanlegg

Siemens Blue GIS er en del av Siemens’ innsats for å skape en mer bærekraftig og miljøvennlig energidistribusjon. Blue GIS bruker ren luft som isolasjon i stedet for SF6, noe som sikrer Norgesnett tilgang på gode miljøvennlige alternativer.

«Vi er glade for å inngå denne rammeavtalen med Norgesnett, som markerer en viktig milepæl i vår innsats for å skape en mer bærekraftig og miljøvennlig energidistribusjon. Ved å tilby ren luft i stedet for SF6, bidrar vi sammen med Norgesnett til å redusere skader på miljøet og legge grunnlaget for en mer bærekraftig fremtid», sier Nils Klippenberg, administrerende direktør Siemens AS

«Vi er stolt av å være det første selskapet i Norge som inngår en slik rammeavtale med Siemens, og vi er faktisk nr. 2 i verden som har fått en slik avtale med Siemens,» sier Kristoffersen.

Tradisjonelt sett har SF6 gass blitt benyttet som isolasjons- og strømbrytningsmedium i høyspenningsbrytere og koblingsanlegg. SF6-gass har vært brukt til å slukke lysbuer, som oppstår når det er høyenergiutladning, lysbue, glimming, dårlig kontakt og andre hendelser som svekker effektiviteten i strømnettet. Eventuelle utslipp av SF6 gass gir skader på miljøet.

Norgesnett har derfor besluttet at det ikke skal leveres nye anlegg med SF6 gass.  Dette markerer et viktig skritt i selskapets arbeid med bærekraft og styrket miljøbevissthet.

«Vi valgte Siemens som leverandør nettopp fordi selskapet er kjent for et sterkt engasjement for miljøvennlige løsninger,» forteller Vidar Kristoffersen.

Signering av avtalen skjedde i Norgesnetts lokaler i Fredrikstad med selskapets administrerende direktør Vidar Kristoffersen, administrerende direktør i Siemens Nils Klippenberg og Haakon Engen som er leder for Elektrifisering og automatisering hos Siemens.

Fakta om SF6-gass

SF6, eller svovelheksafluorid, er en kunstig fremstilt gass som ikke finnes naturlig i atmosfæren. Denne gassen har vært brukt som isolasjons- og strømbrytningsmedium i høyspenningsbrytere og -anlegg. SF6-gass har mellom 22 000 og 23 500 ganger sterkere oppvarmingspotensial enn CO2, sett i et 100-årsperspektiv

—————————————————————-