Image
Aktuelt

Elsikker lading av elbil – DLE informerer


Publisert: 26/01/2024

Setter du ditt eget og andres liv og helse på spill?

Det lokale eltilsyn er nesten daglig ute på boligkontroller i hele området til Norgesnett. Nesten daglig oppdager vi også elbiler som lades i vanlig stikkontakt eller på skjøteledning, eller begge deler. Å lade elbilen i en vanlig stikkontakt på en kurs som ikke er bygget for dette og/eller på skjøteledning, er ikke bare en forskriftsstridig handling, men kan også utgjøre en alvorlig risiko for hele husholdningen din – og også for dine naboer.

De fleste tenker kanskje «Strøm er bare strøm» eller «Jeg må jo få lade min egen bil i mitt eget hjem». Men ved å lade på denne måten, kan du i verste fall sette både andres og ditt eget liv i fare.

Så hvorfor er lading i en vanlig stikkontakt eller med skjøteledning farlig, lurer du kanskje på?

 

Lading av elbil på vanlig stikkontakt

Vi mottar ofte bekymringsmeldinger fra naboer, sameier og borettslag hvor det lades i uegnede uttak, og når vi kontrollerer disse anleggene finner vi svært ofte varmgang, og dessverre også branntilløp.

Ofte kan lading i vanlig stikkontakt eller med skjøteledning gå bra over lenger tid, og man kan ikke se med det blotte øyet at noe har tatt skade. Men en vanlig stikkontakt eller skjøteledning er ikke laget for den høye belastningen som lading av elbil utgjør over tid. Ved kontinuerlig lading kan dette svekke koblingspunktene i kontaktene, og etter hvert føre til varmgang og brannfare. Når dette har skjedd vil det å plugge i kun en vanlig telefonlader i samme kontakt være brannfarlig. Varmgang utvikler seg fort, og ofte merker man ikke dette før det allerede er for sent og brannen er et faktum.

Antall funn av avvik med varmgang grunnet slik elbil-lading har økt drastisk bare det siste året, men heldigvis ser vi at flere svarer ut disse avvikene med å få montert en sikker ladestasjon, i tråd med våre anbefalinger.

Lading av elbil på vanlig stikkontakt, Foto: @Frk.elsikkerhet/Instagram

 

Vi anmoder alle om å ta både egen og andres elsikkerhet på alvor, og å få montert en ladestasjon så snart som mulig dersom man i dag lader elbilen på annen måte.

Trenger du en ladestasjon, men er usikker på hvordan du kan finne en registrert elektriker som kan montere dette for deg? Trykk her for en liste over alle registrerte virksomheter i ditt område.

Dersom du bor i sameie eller borettslag, og ikke har mulighet for trygg lading, anbefaler vi deg å ta saken opp med styret der du bor så snart som mulig.